Ognjičeve cvetove sicer lahko uporabljamo sveže, a je veliko enostavneje, če jih posušimo. Pri tem moramo paziti, da se cvetni košek res dobro posuši. Sušimo jih na hitro v toplem zračnem prostoru, potem pa jih shranimo v papirnate vrečke ali v steklene kozarce. Iz posušenih cvetov ognjiča nato lahko po receptu naših babic pripravimo ognjičev macerta. Macerat je maščobni izvleček iz določene rastline. Cvetove namočimo v olju, pri čemer se v maščobo izločijo negovalne oziroma zdravilne snovi. Macerat lahko pripravimo po hladnem ali vročem postopku. Metka pravi, da ga sama raje pripravi po hladnem postopku, ki je enostavnejši in bolj uporaben, vroč postopek uporabi le takrat, kadar macerat potrebuje že naslednji dan.
Vroč postopek: Rastlino tri ure namakamo v olju v vodni kopeli, ki ima približno 60 stopinj, nato pustimo čez noč, da se ohladi.
Hladni postopek: Rastlino 40 dni namakamo v olju, ki je shranjeno v hladnem in temnem prostoru.
Po treh oziroma štiridesetih dneh mešanico precedimo in olje oziroma zdaj že macerat prelijemo v stekleničke, ki jih hranimo prav tako v temnem in hladnem prostoru. Če uporabite hladno olje, se bo macerat ohranil približno leto dni.
Tak macerat združuje učinkovitost olja in ognjiča ter celi, zdravi in mehča.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV