Obe rastlini rasteta tudi na Metkinem in Tininem vrtu, z veseljem pa ju uporabita pri najrazličnejših jedeh, tako sladkih kot slanih. Tokrat sta nam zaupali recepta za okusni solati.
Metkina solata
Gomolj topinamburja Metka raje ne kuha, saj dobi nekoliko kašast okus, zato ga kar surovega nareže ali nariba na tanke rezine. V skledo topinamburju doda polovico na koščke narezanega jabolka, prav tako polovico na koščke narezane pomaranče in vse skupaj začini le še s cimetom. Včasih doda že na rezine narezan yacon in osvežilna solata je nared.
Tinina solata
Za razliko od mame, ki ji je ljubša sadna solata, ima Tina topinambur raje v zelenjavni različici solate. Gomolj prav tako nareže na rezine, doda na koške narezan avokado, mlade listke rdeče pese ter različne zelene listke, ki jih ima pri roki, torej regrat, solato, rukolo ali azijsko zelenjavo za pikantnost. Solato začini s soljo, poprom, kisom ter olivnim oljem. Kot je Tina na koncu še dodala, je solata odlična tudi z zeljem, topinamburjem, korenčkom, jabolki in jogurtovim prelivom.
Pripravite si tudi vi vitaminsko bombo po njunih receptih ali pojdite še korak dlje in topinambur ter yacon uporabite v kombinaciji svojih najljubših sestavin. Pa dober tek!
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV