Presni šipkov napitek
Priprava je enostavna. V pol litra mlačne vode damo dve žlici zmletega posušenega šipka in pustimo stati kakšno uro. Nič ne kuhamo in ravno zato se to imenuje presni napitek. Po želji lahko dodamo žličko medu ali ščepec soli.
Šipkov čaj
Pripravimo ga tako, da damo v pol litra vode dve žlici mletega, zdrobljenega ali narezanega šipka ter zavremo. Kuhamo približno deset minut, nato še malo počakamo. Vedeti moramo, da je vitamin C v takem čaju obstojen le nekaj ur, zato ga je treba čim prej popiti. Še bolje je, če šipek namočimo zvečer, zjutraj ga zavremo, pustimo stati pet minut in okusen čaj je nared.
Napitek iz šipkovega praška
Tak napitek je še posebej primeren za tiste, ki ste veliko na poti in po službi nimate možnosti kuhanja. Šipek v kavnem mlinčku zmeljete v fin prah, nato pa dva decilitra vode zmešate s četrtino žličke šipkovega prahu in spijete.
Čaj za pojest'
Za konec pa sta nam Metka in Tina zaupali, kako naredita mešanico, ki sta jo poimenovali ’čaj za pojest’ in je lahko tudi odlično darilo med bližajočimi se prazniki. Za osnovo vzamemo mleti ali narezani šipek. V posebni posodi zmešamo približno enake količine šipka, drobno narezanih posušenih krhljev jabolk in/ali hrušk, rozin, posušenih višenj, brusnic … Uporabimo lahko tako rekoč vse, kar imamo radi in pri roki. Dodamo ščepec vanilije in cimeta, mešanico posušenega sadja prelijemo s pol litra vode in zakuhamo do vrenja. Takšno praznično mešanico lahko prelijemo v lične kozarčke ali vrečke, ki jih po želji okrasimo in naša darila so nared!
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV