Že sam vonj po zeliščih sprošča in pomirja, saj eterična olja pozitivno delujejo na naše čute. Najbolje je, da zdravilne rastline in zelišča nabiramo kar na svojem vrtu, če tega nimamo, pa si lahko svoj mali zeliščni vrt uredimo na okenski polici. Tudi na travnikih, v gozdu in v gorah lahko nabiramo različne zdravilne rastline, vendar to storimo tam, kjer ni prometa ali industrije, ob pravem času in z ustreznim znanjem.

Za sušenje zelišč potrebujemo čist, suh in temen prostor. Zelišča, ki smo jih pazljivo porezali z vrtnarskimi škarjami ali z nožem, previdno razporedimo po čistem papirju in jih občasno tudi obrnemo. Zračnost bomo zagotovili tako, da bomo čisti papir položili v lesene gajbice in nanj enakomerno razporedili zelišča.
Rastline, ki imajo največ zdravilnih učinkovin v svojih cvetovih, lahko zvežemo v šopke in jih sušimo tako, da so z „glavami“ obrnjene navzdol. Tako se bo v cvetovih nabralo največ zdravilnih eteričnih olj. Tudi pri takem načinu sušenja pa pazimo, da sušimo v temnem prostoru, saj bomo tako ohranili barvo in izgubili najmanj zdravilnih učinkovin.
Tisti, ki nimajo čiste in temne podstrehe, kjer bi lahko sušili rastline, lahko uporabijo tudi pečico. Zelišča sušimo pri temperaturah 30 stopinj Celzija in jih vmes previdno obrnemo.
Zdravilni listi, stebla in cvetni listi rastlin so pravilno posušeni takrat, ko se drobijo pod vašimi prsti. Posušene rastline bodo ohranile največ zdravilnih sestavin, če jih boste spravili v papir ali steklene kozarce. Tudi shranjene morajo biti v suhih in temnih prostorih, da bomo imeli od njih največ koristi.
Pripravimo čaj proti stresu
Za pripravo potrebujemo enake količine posušenih kamilic, melise, bazilike in sivke. Vsa zelišča dobro premešamo in že imamo okusno, zdravilno in pomirjujočo mešanico za ’čajek’ kot mu pravi Metka nared. Dovolj je že ena žlička na skodelico. Prelijemo z vročo vodo, pustimo stati deset minut in čaj je pripravljen.
Lahko pa čaj pripravimo tudi samo iz melise, ki že od srednjega veka v ljudski medicini velja za kraljico poživljajočih začimb. Še posebej je melisin čaj priporočljivo uživati spomladi, saj nas bo poživil ter pregnal utrujenost.
Vprašajte Tino in Metko!
Če imate kakršno koli vprašanje za izkušeni vrtičkarici, kliknite TUKAJ!
Komentarji (4)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV