Dominvrt.si
Majska jagoda

Navdušila vas bo!

S.C.
23. 03. 2015 10.01
0

V drugi oddaji druge sezone Vrtičkanje sta Tina in Metka med drugim govorile o dveh prav posebnih grmovnicah, in sicer aroniji ter majski jagodi. Več o prvi smo pisali že pred dnevi, tokrat pa smo se posvetili majski jagodi, sibirski borovnici oziroma kovačniku.

Majska jagoda
Majska jagoda FOTO: Profimedia
Zgodaj spomladi, že marca, ko se narava šele dobro prebuja, nas s svojimi drobnimi zelenimi cvetovi razveseli majska jagoda, ki ji po slovensko pravimo tudi kovačnik, v začetku maja pa se že razveselimo njenih plodov. Tako kot aronija je tudi majska jagoda odlična v ekološki pridelavi.

Ni zahtevna, prav tako pa nima posebnih težav z boleznimi in škodljivci. Cvetovi so odporni na mraz in ’preživijo’ celo pri -10°C. Modro rdeči plodovi so podolgovati, dolgi 2 -3 centimetre in zorijo postopoma. So zelo aromatični in sladko kiselkastega okusa ter izjemno bogati z vitamini in antioksidanti.

Majska jagoda se goji kot grm; zraste okoli enega metra v višino in približno en meter tudi v širino, tako da je primerna tudi za majhne vrtove. Tako kot vse ostale grmovnice tudi majsko jagodo sadimo pozno jeseni, zgodaj spomladi ali pozimi; takrat, ko tla niso zamrznjena oziroma ko rastline mirujejo. Če kupimo sadike v lončkih, jih lahko sadimo skozi celo leto. V začetni fazi rasti ji moramo zagotoviti kvalitetno prst, ki naj bo vedno vlažna, redno moramo tudi prekopavati in pleti.
 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 854