Pa poglejmo, katere so najpogosteje prezrte užitne rastline v naših vrtovih:
Kapucinke: Kapucinke so ena izmed bolj priljubljenih okrasnih, pa tudi užitnih rastlin (na žalost slednje velja tudi za gosenice). Užitni so prav vsi deli rastline. Zeleni listi in cvetovi imajo nežen, a prepoznaven okus po popru in so dobrodošel dodatek skoraj vsaki solati.
Liste je najbolje obirati in uživati, ko so še majhni in mladi. Kapucinko lahko skupaj z začimbami vzgajate tudi na oknu ali jo zasadite v visečo košaro. Pa še dobra novica: za sejanje direktno na vrt ali v lonček letos še ni prepozno!
Marjetice: Cvetovi oziroma cvetni lističi so užitni in bodo čudovit okras solate, ali pa zelenjavne kremne juhe, na primer grahove ali korenčkove. Okraševanje lahko brez strahu prepustite vašim najmlajšim.
Vrtnice: Užitni so cvetni listi, a seveda le, če rastlin niste škropili proti škodljivcem. Pred zaužitjem odstranite spodnji (beli) del lista, saj je ta pogosto grenak.
Vrtnice se najbolje ujemajo s sladicami – kandirane cvetove lahko uporabimo kot užiten okras tort, posamezne lističe pa kot piko na i pri pripravi lahkih, penastih poletnih sladic in sladoledov. Najbolj aromatični so lističi divjih rdečih vrtnic.
Vrtni ognjič: Poleg tega, da ga s pridom uporabljajo v zdravilstvu in farmaciji je vrtni ognjič dobrodošel tudi v kuhinji. Že stoletja ga uporabljajo za obarvanje juh in brodetov; ljudska modrost pravi, da poleg čudovitega obarvanja jedi tudi „razveseli srce“. Cvetne lističe lahko dodajate juham, ali celo rižu, pazite le na to, da uporabite vrtni ognjič; francoski ognjič namreč ni užiten.
Sončnica: Vsi vemo, da je seme užitno, manj znano pa je, da so užitni tudi popki in celo cvetni lističi, ki imajo zanimiv okus nekje med grenkim in sladkim.
Regrat: Ta „plevel“ pravzaprav ni plevel, ampak zelo hranljiva in uporabna rastlina, pri kateri lahko pojemo prav vse razen regratove lučke. Iz listov delamo solato ali čaj, s popki ali cvetovi pa okrasimo sirove narezke ali solate. Nabirajte jih čim bolj zgodaj, saj s časom vsi deli rastlin postanejo grenki.
Vijolice in mačehe: Že en sam pogled nanje pove, da bodo čudovit okras solat ali pravljično lahkih poletnih ledenih sladic. A pozor: če ste jih zalivali oziroma gnojili s kemičnimi gnojili za cvetje, njihovi cvetovi ne bodo užitni!
Deteljica: Deteljica divje raste na mnogih travnikih in vrtovih. Užiten in bogat s proteini je celoten cvet, za lažje uživanje pa cvetove preden jih pojemo prelijemo z vročo vodo in pustimo 5 do 10 minut. Ostanka vaše večerje – deteljinih lističev – bodo še kako veseli domači kunci ali morski prašički.
Sivka: Glede na to, da gre za zelišče, ni presenetljivo, da so užitni tako dišeči cvetovi kot tudi bodičasti lističi. Tudi cvetove podobno kot lističe dodajamo mesu, posebej jagnjetini, preden jo toplotno obdelamo.
Pa še ena dobra novica: vonj sivke žuželkam ni preveč všeč. Dodajte cvetek ali dva na rešetko žara in med piknikom boste varni pred nadležnim mrčesom.
Kopriva: Morda ne boste verjeli, a koprive so kljub svojemu neuglednemu videzu in neprijaznim, pikajočim listom, med gurmani zelo cenjene. Bolj ko so mlade, bolj ko nas "spečejo", bolj okusne so. Za nabiranje zato priporočamo vrtnarske škarje in rokavice, v kuhinji pa jih uporabite podobno kot špinačo - v juhi, omaki ali kot prilogo krompirju.
Komentarji (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV