Pak-Choi »pakčoi« ali kitajska gorčica tvori sklenjene glave z bleščeče zelenimi listi in širokimi belimi žilami. Uživamo ga presnega ali nežno dušenega. Mešanica azijskih listnatih rastlin vsebuje rastline, ki imajo okusne liste, z značilnim okusom po gorčici ter zanimivih oblik in barv. Iz njih lahko pripravljamo solate, juhe in bogastvo azijskih jedi. Redkev (Daikon) Minowase Summer Cross Nr. 3 F1 je gladka in bela japonska redkev blagega okusa, ki je ne sejemo pred junijem. Odlična je za pripravo številnih azijskih jedi, od solat in juh do omak. Z mešanico pisanih redkvic »Eastern Eggs« si boste pridelali različne okrogle sorte. Rožnate, vijolične, rdeče, škrlatne in bele redkvice so zelo hrustljave in blagega okusa.
Vrtnine za pripravo sveži solat
Sveže liste divje rukvice ali rukole uživamo s solatnimi polivkami, v omakah, s krompirjem, zelenjavo ali mesom. Sočne liste užitnega tolščaka ali portulaka uporabljamo kot špinačno zelenjavo ali kot dodatek k solatam, zeliščnim omakam in skuti. Listi imajo osvežilen, kiselkast in nekoliko slan okus. Listi špinače Previa F1 so temno zelene barve in lepe oblike. V cvet gre pozno. Primeren je za jesensko, zimsko in spomladansko pridelavo. Korenček Kuroda je oranžno rdeč azijski konični korenček za celoletno pridelavo. Njegove srednje dolge, okusne, hrustljave, nežne in sladke korenčke uživamo sveže ali pa jih skladiščimo. Odlični so za sočenje. Solatne japonske kumare Southern Delight F1 slovijo po odličnem okusu, so gladke in obarvane temno zeleno.
Posebne eksotične rastline
Dolga vigna je zelo hranilna tropska in subtropska enoletnica. Najbolje je pobrati in kuhati še mlade ter nezrele stroke. Uživamo jih lahko surove ali kuhane. Uporabljamo jih v kitajski (»stir fries«) in malezijski kuhinji. Momordika je tropska rastlina z dolgimi plezajočimi poganjki. Iz rumenih, po vanilji dišečih cvetov se razvijejo dolgi plodovi, katerih površina spominja na krokodiljo kožo. Ko zeleni plodovi dozorijo, postanejo rumeno oranžni in se žarkasto razpočijo. Mlade grenke zelene plodove uživamo kot bučke, mlade poganjke in liste pa kot špinačo. Buča Delica F1 ima gladke, ploščatookrogle temno zelene plodove z desetimi izrazitimi svetlo sivimi režnji. Njeno temno rumeno meso je nadvse okusno, plodove pa v hladnem in temnem prostoru skladiščimo šest mesecev.
Posebne začimbnice
Stoletna čebula je sorodnica čebule, ki pa ne razvije čebul, ima votle liste in belo »steblo«. Nepogrešljiva je v azijski kuhinji, odlična kot dodatek k solatam, zelo hvaležna kot okras in nezahtevna za vzgojo. Sveta bazilika ali bazilika Tulsi ima drobnejše, močno dišeče liste in vijolične cvetove. Tajska bazilika je zelo aromatična vrsta bazilike, ki se lepo poda vrtu ali pa terasi v okrasnih loncih. V azijskih jedeh je nepogrešljiva. Vonj tajske bazilike odganja mrčes. Limonski ožep je lepa okrasna enoletnica, v toplejših krajih trajnica, grmičaste rasti. Njeni listi imajo vonj in okus limone, okrasne “cvetne sveče” pa privlačijo metulje in čebele. Cvetovi so primerni za rez. Liste dodajamo kot začimbo solatam in drugim jedem, iz mladih pa si pripravimo zeliščni čaj. Okra ali bamija je eksotična in zelo koristna, okrasna rastlina. Zelo mlade nezrele plodove uživamo kot pečeno ali kuhano zelenjavo, uporabljamo tudi kot gostilo za juhe in zelenjavne omake. Pri koriandru uporabljamo njegove listke, predvsem pa zrela semena rjave barve: kot začimbo zeljnih in paradižnikovih jedi, riža, mesa in peciva. Koriandrova semena so sestavni del začimbne mešanice kari. Njegovi cvetovi v vrtu privlačijo koristne žuželke. Limonska trava je zelo enostavna za vzgojo. Ima svež vonj in značilen okus po limoni z navdihom vrtnice, ki ji ga daje eterično olje citral. Sveže mlete ali suhe liste uporabljamo kot začimbo za čaje, juhe in karijeve praške. Dodajamo jo lahko tudi perutnini, ribam in morskim sadežem, dišeče sveče z limonsko travo pa odganjajo mrčes.
Svoj azijski vrt pa si moramo popestriti z zanimivimi, čarobnimi in drugačnimi cvetlicami. Polepšale nam bodo vrt in poletne šopke.
Urbanim vrtnarjem priporočamo setev v lonce ali korita, ki jih boste postavili na balkone ali terase. Za setev v lonce so primerni korenček, redkvice, mešanica azijskih listnatih rastlin, rukola, bazilika, koriander, limonska trava in nekatere cvetlice.
Izberite svojo azijsko kombinacijo zelenjave, začimb in cvetlic. Z njo boste obogatili svoj vrt, balkon ali teraso in tudi svoj jedilnik. Podrobnejše informacije lahko najdete na spletni strani www.semenarna.si.