Salt Institute, neprofitna organizacija, ki si poudarja raznorazno uporabo soli, trdi, da omenjeno začimbo lahko uporabljamo na več kot 14.000 načinov. Poglejte, kje vse vam lahko sol pride prav. Nad nekaterimi uporabami boste prav navdušeni.
Odstranite madeže iz steklenega kavnega vrčka
Napolnite ¼ steklenega kavnega vrčka s soljo in vanj vsujte še kocke ledu. Dobro premešajte in pretresite vsebino, tako da z grobo mešanico odstranite madeže. Pustite še vse skupaj mirovati 30 minut, nato vrč dobro izperite z mrzlo vodo. Enako lahko ostanke madežev odstranite tudi iz skodelic, iz katerih sicer pijete čaj ali kavo.
Očistite litoželezno posodo
V litoželezno posodo, ki jo sicer uporabljate za kuho in pečenje na žaru, vsujte malo soli, vzemite papirnato brisačko in podrgnite. Ostanki maščobe bi morali izginiti.
Odstranite vonjave z lesene deske za rezanje
Posujte malo soli čez leseno desko za rezanje, nato s koščkom limone podrgnite po celotni površini. Sperite z vročo vodo.
Osvežite bakrene posode
V posodo namešajte žličko soli, kisa in moke. Podrgnite po posodi in madeži, ki so nastali zaradi razbarvanosti bodo izginili. Sperite pod vročo vodo in obrišite s suho krpo, dokler ne bo znova zasijala. 'Mešanica' učinkovito deluje tudi na medeninasti in kositrni posodi.
Odstranite madeže rdečega vina
Če po preprogi polijete rdeče vino, madež odstranite tako, da ga nemudoma popivnate s krpo. Nato čez madež posujte malo soli in pustite delovati nekje med 5 in 10 minut. Preostanek madeža očistite s krpo in hladno vodo. V kolikor madež ne bo v celoti izginil, postopek s soljo ponovite.
Odstranite s tal razbito jajce
Če vam je po nesreči na tla padlo jajce in se razbilo, nastal madež posujte s soljo in pustite vse skupaj delovati 20 minut. Po pretečenem času boste madež z lahkoto odstranili.
Očistite pečico
Vaša pečica bo po končani peki zagotovo umazana. Po umazanih predelih takoj po peki potresite sol. S tem boste preprečili, da bi se umazanija po pečici razširila, po drugi strani pa se tudi ne bo 'zapekla', kar se sicer rado zgodi. Ko bo pečica ohlajena, umazanijo enostavno obrišite.
Pogasite požar!
Kadar pri roki nimate sredstva za gašenje ognja, vam lahko pride sol še kako prav. Čez plamen, ki je nastal, ko je maščoba zagorela, potresite sol. Sol bo ogenj oslabela in vaša kuhinja bo rešena pred najhujšim.
Komentarji (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV