Dominvrt.si
noži

Nož lahko nabrusite tudi tako

L.M.
08. 03. 2023 05.00
0

Gotovo ste se kdaj znašli v situaciji, ko ste morali narezati čebulo, meso ali pa katero koli drugo sestavino, in ugotovili, da vaš nož potrebuje brušenje – in ravno v tistem trenutku brusilnika niste imeli pri roki. V tem primeru si lahko pomagate s skodelico. Tako je, povsem običajna keramična skodelica vam lahko pomaga do ostrega noža, s katerim rezanje ni le bolj enostavno, ampak tudi bolj varno.

Čeprav se  morda na prvi pogled zdi kontradiktorno, je priprava obrokov s topim nožem dosti bolj nevarna, kot če je ta dobro nabrušen. Za ostro nabrušen nož pa potrebujete le trdno, keramično posodo z ročajem. Izogibajte se uporabi poškodovanih lončkov ali celo takšnih brez ročaja. Prav tako niso priporočljive skodelice z občutljivim okrasnim ročajem, saj ne nudijo varnega oprijema.  

Za rušenje noža potrebujete keramično skodelico s trdnim ročajem.
Za rušenje noža potrebujete keramično skodelico s trdnim ročajem. FOTO: Shutterstock

Kako poteka postopek brušenja noža s pomočjo skodelice za čaj?

1. Z eno roko trdno primite ročaj skodelice, tako da je ta obrnjena navzdol. V drugo roko vzemite nož in ga držite pod kotom 45 stopinj proti izpostavljenemu keramičnemu robu na dnu.

2. Čvrsto oprimite skodelico in ročaj noža ter ohranite kot 45 stopinj. Z rezilom z enakomernim pritiskom povlecite po ploskem robu, kot da bi uporabljali brusilnik. Postopek ponovite trikrat.  

3. Sedaj obrnite nož in enako storite še z drugo stranjo rezila. Postopek znova ponovite trikrat.  

4. Zopet obrnite in nož po skodelici potegnite trikrat.  

5. Ponovite z drugim robom rezila.

6. Še enkrat ponovite prejšnja koraka, vendar to sedaj storite le enkrat na vsaki strani.

Po končanem postopku nože sperite in obrišite, da odstranite prah, ki se je nabral na rezilu.  

Po tem postopku boste z lahkoto nasekljali čebulo ali narezali paradižnik na rezine

Uporaba metode 3-3-2-2-1-1 zagotavlja, da bo rob rezila zopet oster. Če pretiravate s potegi na eni strani, se bo rezilo zasukalo v obratno smer, kar pomeni, da bo rob noža ostal zvit. Iz istega razloga pazite tudi, da so pritiski na eno in drugo stran enakomerni. Če je rob nabrušen preveč v eno smer, bo ta med rezanjem potisnil sestavine stran, namesto da bi jih prerezal.

Ta tehnika ne bo nadomestila brušenja s pravim brusilnikom, vseeno pa je lahko dovolj dobra začasna rešitev, če ugotovite, da vaš nož potrebuje nekaj ostrine. Priporočljivo je torej, da brušenje nožev izvajamo s pripomočkom, ki je bil izdelan v ta namen, saj je kljub vsemu bolj varen in delo opravi bolje. A če je skodelica edini pripomoček, ki vam je na voljo, bo tudi ta delo opravila povsem zadovoljivo.  

Zato bi morali v koš za smeti vedno dati košček vate
Preberi še
Zato bi morali v koš za smeti vedno dati košček vate
Veste, zakaj bi morali v pečico dati polovico limone?
Preberi še
Veste, zakaj bi morali v pečico dati polovico limone?
So vaše skodelice polne kavnih madežev? Tako jih lahko odstranite
Preberi še
So vaše skodelice polne kavnih madežev? Tako jih lahko odstranite
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 698