"Zavedanje, da vas pričakujejo in ste počaščen gost, samo še poveča pričakovanje obroka in družbe," pravi Jodi Smith, strokovnjakinja za bonton in ustanoviteljica Mannersmith Etiquette Consulting.
Toda ne glede na to, kateri pripomočki gredo kam, kdaj je treba določene krožnike pospraviti ali dodati na mizo in koliko kozarcev mora biti na vsakem pogrinjku, lahko pravilen uradni bonton pri pogrnitvi mize postane nekoliko zapleten. 'To je tisto, kar ljudi običajno odvrača od učenja pravil', še doda.

Začnite pri pogrinjkih
Pravila bontona za postavitev mize so preprosta in zelo enostavna, prav tako ne potrebujete pretirane dekoracije. Dovolj bo prtiček iz blaga in seveda pribor, krožnik in kozarec oz. več njih, odvisno od tega, kakšen je meni. Če želite lahko dodate kakšno cvetlico, pentljo ali drug dekorativni element.
Ne držite se pravil 'kot pijanec plota'
Ne pozabite, da je to vaša večerja – zato lahko brez težav prilagodite pravila, ki bodo delovala za vas in vaše goste. Pravila, kako urediti mizo so tu, da vam pomagajo. Če vas preveč obremenjujejo, jih enostavno izpustite.
Začnite s prtom
Če se želite izogniti težavam pri kombiniranju prta z ostalimi elementi, izberite belo osnovo, ki deluje vedno in povsod. Tudi najpreprostejša hrana bo videti lepo na belem ozadju. Eleganco poškrobljenega belega prta lahko za kontrast popestrite z nekoliko bolj živahnimi prtički. Seveda pa nikakor ni prepovedano že v osnovi uporabiti izstopajočega prta – le nekaj več pozornosti bo potrebne pri dodajanju preostalih komponent.
Nadaljujte s krožniki in prtički
Prvi kos, ki ga položimo na prt, je jedilni krožnik. Postavite ga točno na sredino vsakega pogrinjka. Ti naj bodo med seboj enakomerno razmaknjeni in z dovolj prostora za preostale stvari. Uporabite lahko obročke za prtičke ali pa prtičke elegantno zložite in jih položite na sredino jedilnega krožnika.
Pravilno razporedite pribor
Jedilni pribor postavite po vrstnem redu glede na predvideno uporabo, začenši z zunanje strani in proti krožniku. Vilice gredo na levo, noži in žlice pa na desno, pri čemer je nož najbližje krožniku. Nož vedno postavite tako, da je rezilo obrnjeno proti krožniku.
Nože za maslo položite na krožnik za kruh. Če bodo vaši gostje potrebovali desertno žlico ali vilico, jo postavite pravokotno na vrh poleg krožnika. Pripomočke, ki jih ne potrebujete, lahko enostavno izpustite.

Na mizi pustite prostor za jedi
Poskrbite, da je na mizi dovolj prostora za serviranje jedi, kruh in dodatne krožnike. Krožnik za kruh postavite tik za konico vilice. Jušne sklede in solatne krožnike postavite tako, da bodo s krožnikom poravnani na sredino.
Zaključite s kozarci
Desno od krožnika postavite kozarec za vodo. Če boste pili vino, naj bo kozarec za vino poleg kozarca za vodo, tik za konico noža. Kozarec za šampanjec sodi na skrajno desno stran.
Predstavljamo še nekaj najlepših idej za ureditev mize
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV