Krompir, paradižnik, jajčevci in paprika so nekatere izmed pogostih vrtnin, ki jih prištevamo med razhudnike. Prav vsi predstavljajo bogat vir hranil in služijo kot osnovna hrana v številnih kulturah po svetu. Hranila, prisotna v tej zelenjavi, lahko zagotovijo številne koristi za zdravje, vendar se jih določena skupina ljudi izogiba, saj naj bi v telesu povzročala različna nelagodja. Kot trdijo, razhudniki vsebujejo škodljive snovi, ki lahko prispevajo k poslabšanju zdravstvenega stanja pri bolnikih s črevesnimi boleznimi in avtoimunskimi motnjami.
Ta skupina poleg omenjenih sicer obsega še več kot 2000 vrst rastlin, vendar so le nekatere od njih užitne in se uporabljajo kot hrana. Nekatere manj pogoste užitne vrste razhudnikov so tudi mehiški paradižnik, volčje jabolko in goji jagode.
Ali so razhudniki zaradi vsebnosti solanina zares škodljivi?
Dejstvo je, da med razhudniki najdemo tudi smrtonosne in neužitne rastline, kot so tobak, volčja češnja in mandragora, ta denimo velja kot čarovniška rastlina. Toda tudi užitni razhudniki, ki jih kupimo v trgovini z živili ali pa pridelamo sami doma, vsebujejo majhne količine spojin, imenovanih alkaloidi, vključno s solaninom, ki so lahko strupeni, če jih uživamo v velikih odmerkih. Toda ali to pomeni, da se je treba tej zelenjavi izogibati? Čeprav so mnogi prepričani v škodljivost le-te, odgovor ni tako preprost.
Zdravstvene koristi razhudnikov
Razhudniki, kot so paprika, krompir, jajčevci in paradižnik, v vsakdanji prehrani niso škodljivi. Ravno nasprotno, so odličen vir koristnih hranil. Poleg vlaknin, ki ugodno vplivajo na delovanje črevesja, te zelenjadnice zagotavljajo tudi vnos antioksidantov in protivnetnih snovi, kot so karotenoidi (v paradižnikih), vitamin C (v paradižnikih, papriki in krompirju) in antocianin (v jajčevcu). Prav tako so bogati z drugimi vitamini in minerali, vključno z vitamini A, E, K ter kalijem in magnezijem.
Neugodje in zdravstvene težave lahko povzroča solanin
Kljub zgoraj opisanim pozitivnim lastnostim pa pri razhudnikih ne moremo mimo solanina, naravnega alkaloida, ki ga najdemo v teh rastlinah. Številni ljudje poročajo o poslabšanju vnetij in artritičnih bolečinah kot posledici uživanja krompirja, paprike, paradižnika in jajčevcev.
Preobčutljivost in alergije
Ker je količina solanina v tej zelenjavi precej nizka in za večino ni škodljiva, so tisti, ki poročajo o simptomih, na to naravno prisotno snov najverjetneje razvili preobčutljivost ali alergijo.
Če niste alergični, potem je uživanje razhudnikov povsem varno
V splošnem velja, da ljudje brez simptomov, ki bi jih povezovali z uživanjem razhudnikov, lahko brez skrbi to zelenjavo vključijo v svojo prehrano. Ob zmernem uživanju je količina solanina v svežih, zdravih plodovih tako nizka, da je tveganje za zdravje praktično zanemarljivo.
Nekoliko večja previdnost je potrebna pri uživanju skladiščenega pridelka in zelenih delov, v katerih je vsebnost solanina dosti višja.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV