
Kot pojasnjujeo pri Zvezi potrošnikov Sloveniji, so zelo zadovoljni z izidom glasovanja, saj kar 90 odstotkov potrošnikov želi vedeti, od kod izvira meso, ki ga uživajo, tudi tisto v mesnih izdelkih, kot so klobase. "Potrošniki nočemo, da poreklo mesa izgine v mesoreznici. A to je le prvi korak, saj je sedaj na vrsti Evropska komisija, da čim prej pripravi ustrezno zakonodajo," je izjavila Breda Kutin, predsednica ZPS. Če se spomnimo raznih afer, povezanih s poreklom mesa, se zavemo, kako pomembna sta sledljivost in označevanje. Le na ta način namreč lahko prodajalci ponovno počasi pridobijo zaupanje kupcev. Marjana Peterman iz ZPS pa je dodala: "Označevanje porekla mesa v mesnih izdelkih je sedaj neobvezeno, tako je slovenski mesni izdelek sicer proizveden v Sloveniji, sestavine pa so ali pa niso slovenskega porekla, ker za izraz `Made in Slovenija´ ni obvezno navesti porekla surovin ali sestavin. Vemo pa tudi, da med 30 in 50 % svežega mesa konča v izdelkih in surovinah oziroma sestavine so lahko različnega porekla. Samo surovo meso govedi in svinjine mora obvezno imeti oznako porekla, od države ali kraja rojstva, reje in zakola, od 14. aprila letos dalje pa bo obvezno tako tudi označevati tudi surovo meso perutnine, ovčetine in koz."
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV