Limone nikoli več ne boste metali v smeti

NARAVNO

Limone nikoli več ne boste metali v smeti

L.M.
16.04.2024, 5:00
1

Gotovo veste, da je limona v gospodinjstvu nenadomestljiva. A če ste do sedaj vedno uporabili le njen sok, lupino pa zavrgli, vas morda naslednji nasveti prepričajo, da je tudi slednja še kako uporabna. Tukaj je pet načinov, s katerimi boste zagotovili, da limona tudi potem, ko ste iz nje iztisnili ves sok, ne bo romala v koš za smeti.

Po iztiskanju limoninega soka lupina skoraj vedno konča v smetnjaku. Morda niste vedeli, a z limonino lupino lahko očistite kuhinjo in kuhinjske pripomočke, naredite naravno dišavo za dom in pršilo za čiščenje in razkuževanje delovnih površin, uporabna pa je celo pri peki peciva. 

Limonina lupina je preveč dragocena, da bi jo metali v smeti.
Limonina lupina je preveč dragocena, da bi jo metali v smeti. / FOTO: Adobe Stock

Dodajte jo v pecivo

Limonina lupinica je priljubljen dodaten najrazličnejšim pecivom in sladicam. Njena aroma je prijetnega vonja in okusa, vendar pa pazite, da uporabite vedno le limono, ki je pridelana na ekološki način – ali pa je bila predhodno očiščena ostankov pesticidov in voska.

Če limonine lupinice ne potrebujete isti dan, jo lahko posušite in shranite za pozneje.

Znebite se vodnega kamna na loncih

V posodo, ki jo želite očistiti, nalijte vodo in dodajte ožeto limonino lupino. Kuhajte na nizkem ognju 15 do 20 minut. Po tem bo vaša posoda čista in sijoča, kuhinja pa bo prijetno dišala po limoni.

Uporabite jo kot dišavo

Iz limonine lupine lahko pripravite osvežilec zraka.
Iz limonine lupine lahko pripravite osvežilec zraka. / FOTO: Adobe Stock

Po tem ko ste si privoščili limonado ali svež pomarančni sok, vam ostanejo lupine citrusov, ki bi jih običajno zavrgli. Namesto tega jih raje skuhajte in dobljeno tekočino uporabite kot osvežilec zraka. Lupine položite v lonec z vodo in kuhajte na majhnem ognju 15 do 30 minut. Ohlajeno tekočino prelijte v razpršilko in z njo občasno popršite po zraku. 

Očistite desko za rezanje

Deske za rezanje so pogosto pravo gojišče bakterij. Zmešajte žlico sode bikarbone z malo vode, pasto nanesite na desko in po njej podrgnite z limonino lupino. Deska bo tako popolnoma čista, dišala pa bo po limoni. Na enak način lahko očistite tudi druge površine v kuhinji. 

Naredite razpršilo za razkuževanje pulta v kuhinji

V posodo s pokrovom nalijte dva kozarca destilirane vode, dodajte večje kose limonine lupine in približno 10 kapljic eteričnega olja z antibakterijskimi lastnostmi (čajevec, sivka, limona ... ).

Posodo pokrijte in pustite mešanico stati vsaj 10 ur, nato jo precedite in prelijte v razpršilec. S tem pršilom poškropite vse delovne površine v kuhinji in jih tako očistite in razkužite.  

Zato bi morali na pipo občasno pritrditi limono
PREBERI ŠE
Zato bi morali na pipo občasno pritrditi limono

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke