marmelada

Kako pripraviti ozimnico?
Čeprav so police v trgovskih centrih zelo dobro založene z vloženim ter tako ali drugače shranjenim sadjem in zelenjavo, ga ni čez ozimnico, ki jo pripravimo sami. Tako lahko pridelek z domačega vrta, ki sicer dozori poleti ali jeseni, uživamo tudi v zimskih mesecih. Če nimate vrta, nič hudega, v bližnji trgovini ali še bolje – na kmetiji boste našli vse kar potrebujete.

Ali veste, kaj je kumkvat?
Kumkvat je majhno, tropsko drevo, ki ima poleg okusnih plodov tudi to prednost, da je izjemno privlačnega videza in lahko popestri vsak vrt ali teraso. Ta širokolistna zimzelena rastlina ima temno zelene, bleščeče liste in daje plodove v velikosti oliv, ki spominjajo na miniaturne, nekoliko 'valjaste' pomaranče. Odkrijte strokovne nasvete o tem, kako ga lahko gojite tudi pri nas.

Čas je, da pridelke z vrta spremenimo v ozimnico
Konec poletja ne prinese le krajšega dneva in hladnejših večerov, ampak tudi vrhunec vrtičkarske sezone, kar pomeni, da je vrt v tem času najbolj bujen in pogosto je pridelka več, kot bi ga lahko porabili. Da vsa ljubezen in delo, ki ste ga vložili vanj, ne bo zaman, vse pridelke poberite in jih shranite za zimo. Priprave ozimnice se lotite že v avgustu, pri tem pa upoštevajte nasvete, kako posamezno vrsto zelenjave ali sadja ali zelišč čim dlje ohraniti svežo.

Tekmovalka Kmetije iskreno o vsakodnevnih opravilih in tedenskih nalogah v šovu
Manja Šernek je kot tekmovalka Kmetije letos na gledalce naredila velik vtis. V šov je vstopila kot mestno dekle in čeprav se je na začetku nekaterim kmečkim opravilom izogibala, je na koncu le poprijela za prav vsako nalogo, ki ji je bila dodeljena. Kako se je mestna Manja znašla na Kmetiji, katero opravilo ji je predstavljalo največji izziv in kako se je spopadala s pomanjkanjem hrane tekom šova?

Kako porabiti sadje?
Letos je sadno drevje bogato obrodilo in marsikdo ima težave, kam s tolikšno količino sadja. Za vas imamo nekaj predlogov, kako ga lahko porabite.

V ozimnici se znajdejo sušene, zamrznjene ali v obliki marmelad
Visoka stara sliva je že od nekdaj prisotna v slovenskih sadovnjakih, njeni majhni modri sadeži pa so se zelo pogosto znašli v domačih cmokih in slastnih marmeladah. In prav je tako, saj gre za enega najbolj zdravih sadežev, ki jih poznamo.

Veste, katero hrano lahko uživate plesnivo?
Tudi vas zaboli v srcu zgolj ob misli, da bi zavrgli še tako majhen košček 'užitne' hrane? Veste, katero hrano denimo lahko še uživate plesnivo, katero pa nikakor ne? Berite dalje.

Kako lahko prezrelo sadje uporabite v kuhinji?
Ste pri zadnjem večjem nakupu vzeli veliko sadja ali je vaše sadno drevje nadvse dobro delalo? In zdaj, po nekaj dneh, opazite, da je to sadje skoraj gnilo? Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako prezrelo sadje dobro izkoristiti.

Top 11 idej za izvirna in poceni darila
Želite letos podariti darila s svojim osebnim pečatom oziroma taka, pri katerih šteje kreativnost in ne globina denarnice? Pri tovrstnih darilih imate dve možnosti, ali darilo res v celoti izdelate doma ali pa izvedbo svojih idej zaupate zunanjemu izvajalcu. V Zvezi potrošnikov Slovenije so pripravili nekaj idej, za katere so prepričani, da obdarovancev ne bodo pustile ravnodušnih. Nekatere so lahko tudi rešitev v zadnjem trenutku.

Zanimiva dejstva o marmeladi
Priznajte ali ne, marmelade in džemi so res najbolj okusna oblika sadja, ki ga lahko zaužijemo. Toda medtem ko je sadje resda glavna sestavina marmelad in je njegov okus res naravnost božanski, se mnogi vseeno sprašujejo, je marmelada sploh zdrava?! Se z uživanjem marmelade v resnici samo zavajmo, da jemo nekaj zdravega in koristnega? Še preden skušamo odgovoriti na to vprašanje, poglejmo nekaj dejstev.

Jesen v visokogorju
V topli jeseni, ki se je čez noč prelevila v debelo zasneženo zimo, je bil svet tam zgoraj visoko nad Matkovim kotom več kot čaroben. Življenje na kmetiji Perk, ki je stisnjena v travnik pod Pavličevim sedlom, pa popoln odklop za dušo, utrujeno mestnega vrveža.