Krompir je izjemno hranljivo živilo, ki je že stoletja del naše prehrane. Vemo, da vsebuje veliko škroba in nas zato nasiti za dolgo časa, a to še ni vse. Manj znano je, da ima krompir nasploh zelo ugodno sestavo.
Hranilna vrednost krompirja
Čeprav bo to morda za koga presenečenje, je krompir zelo zdravo živilo, seveda v zmernih količinah. Kuhan krompir po možnosti z lupino je eno boljših živil, kar si jih lahko privoščite za zdravje.
Da bi razumeli vlogo, ki jo ima krompir v zdravi prehrani, morate seveda ločiti kuhan krompir v oblicah od mastnega ocvrtega krompirčka ali maslenega pire krompirja.
Kot rečeno, krompir je v svojem bistvu poln različnih hranilnih snovi, zato je dobro osnovno živilo, ki ga vključimo v svojo prehrano. Je bogat z vlakninami in kalijem ter dober vir vitamina B1, v njem najdemo celo nekaj beljakovin. Zaradi visoke vsebnosti škroba predstavlja pomemben vir energije.
Ali je krompir zelenjava ali ne?
S prehranskega vidika lahko z gotovostjo trdimo, da je krompir škrobnato živilo, ki ga uživamo bolj zaradi velike količine ogljikovih hidratov, ki nas nasitijo. A kljub temu krompir ni popolnoma brez vitaminov in vlaknin, čeprav jih ne vsebuje toliko kot nekatere druge vrste zelenjave.
Ker je krompir vir škroba, so ga v preteklosti prehransko uvrščali med škrobnata živila in ne med zelenjavo. Vendar se je to v zadnjem času spremenilo in krompir danes prištevamo k zelenjavi. Enako velja za druga živila, kot so na primer grah, nekatere buče, koruza in druga zelenjava, ki je v veliki meri sestavljena iz škroba.
Da, krompir torej vsekakor je zelenjava. Prihaja iz enoletne rastline, ki se goji zaradi užitnih gomoljev.
Je del družine razhudnikov in je soroden rastlinam, kot sta paradižnik in tobak. Po klasifikaciji, ki zelenjavo deli na podskupine glede na hranilno vrednost – zelena zelenjava, stročnice, rdeča in oranžna zelenjava, druga zelenjava in škrobnata zelenjava –, krompir pričakovano sodi med slednje.
Krompir je škrobnata zelenjava
Škrobna zelenjava vsebuje precej več škroba kot druge kategorije zelenjave. Škrob je vrsta ogljikovih hidratov – pravzaprav je to glavna vrsta ogljikovih hidratov v vaši prehrani.
Najenostavnejši ogljikovi hidrati so sladkorji, vendar se škrob šteje za kompleksen ogljikov hidrat, ker je sestavljen iz povezanih molekul sladkorja.
Če sklenemo, krompir je botanično gledano brez dvoma zelenjava. Čeprav ni ravno solata ali korenje, je še vedno poln hranil, ki so nujna za uravnoteženo prehrano.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV