opekanje

6 trikov, s katerimi lahko v kuhinji prihranite energijo
Po nekaterih podatkih naj bi gospodinjstvo, ki šteje tri člane, za kuhanje in pripravo hrane porabilo približno 11 odstotkov vse porabljene energije v gospodinjstvu. Triki, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju, vam lahko, v kolikor jih boste dosledno upoštevali, pomagajo prihraniti kar nekaj energije. Tako boste prispevali k varovanju okolja, hkrati pa vam bo ob koncu meseca hvaležna tudi denarnica.

Veste, zakaj se uporablja predal pod pečico?
Ste se kdaj vprašali, čemu je namenjen predal tik pod pečico? Glede na sam model pečice je ta lahko ožji ali širši ter bolj ali manj globok, izkaže pa se, da služi različnim namenom, od katerih je za shranjevanje le eden izmed njih. Morda ima vaša pečica dodatno funkcijo, pa sploh niste vedeli.

Ste prepričani, da jih znate pravilno uporabljati?
Lonce in ponve iz nekaterih materialov so v sodobni kuhinji zamenjali novi, ki za dolgo življenjsko dobo in za zdravo pripravo hrane zahtevajo posebno skrb. Prav tako ni vsa posoda primerna za vsak način priprave hrane, nekatere med njimi pa so posebej neprimerne za shranjevanje.

Tega o kruhu zagotovo niste vedeli!
Prvi so s peko kruha začeli Egipčani, pred približno 6000 leti. Toliko časa že človeštvo uživa v pečenih dobrotah iz žit, način priprave pa izpopolnjujemo še danes. Ker svež kruh ni vedno pri roki, ga je treba konzervirati, kar so delali že antični Rimljani. Oni so bili namreč prvi, ki so kruhu svežino podaljševali s opekanjem.