Dominvrt.si

kaljenje

Tako preverite, ali so semena še vedno uporabna

Gotovo se vam je kdaj zgodilo, da ste posejali semena, ki pa kljub temu, da ste jim zagotovili kar najboljše pogoje, preprosto niso vzklila. Na srečo obstaja preprost način, s katerim se lahko tej napaki izognete in kalivost semen preverite, še preden se lotite dela na vrtu.

Ta zelenjava vsebuje kar šestkrat več vitamina C kot pomaranča

Ker so naši vrtovi trenutno v obdobju mirovanja, lahko kar na kuhinjskem pultu ali okenski polici vzgojimo z vitamini in minerali bogat nadomestek, ki je vsestransko uporaben in izjemno zdrav. Govorimo o kalčkih, ki so zelo enostavni za vzgojo.

Grmovnica z okusnimi plodovi in še lepšimi cvetovi

Šmarna hrušica je manjše drevo ali grm, priljubljen zaradi množice zvezdastih spomladanskih cvetov in intenzivne jesenske barve. Njegova dodana vrednost so okusni užitni plodovi, uporabni v najrazličnejših jedeh – surovi, v palačinkah, tortah in kolačih. Ti sadeži, ki jih obožujejo tudi ptice, na pogled spominjajo na borovnice, prav tako pa bi jih zlahka zamenjali zanje tudi po okusu. Zaradi svoje velikosti in uporabnosti skozi večino leta je grm šmarne hrušice odlična izbira za manjše vrtove.

Zelenjava, ki vsebuje kar 40-krat več fitokemikalij od drugih

Gojenje mikrozelenja ima veliko koristi in je sploh v zimskih dneh, ko ostale zelenjave ni na pretek, dobrodošla alternativa. Poleg tega, da zanjo ne potrebujete veliko prostora, je prednost tudi ta, da jo lahko gojite vse leto, ne glede na podnebje, v katerem živite.

Mehiška kuhinja je več kot samo čili

Sveže sestavine in pristni okusi ter seveda aromatične začimbe so razlog za priljubljenost tradicionalnih mehiških jedi tudi zunaj meja Latinske Amerike. Če je mehiška hrana po čem znana, so to zagotovo močne arome, ki jih pričarajo najrazličnejše začimbe. Za avtentično izkušnjo mehiške kuhinje boste seveda morali obiskati državo, kjer znajo jedi tudi najbolje pripraviti, gotovo pa lahko s pravimi začimbami tudi doma ustvarimo pridih Mehike. Nekaj najpogostejših, ki jih uporabljajo na tem delu sveta, smo opisali spodaj.

Najboljši način za shranjevanje krompirja, da ostane svež vso zimo

Kako shraniti krompir in si narediti ozimnico? Poglejmo si preprost način.

Azijska začimba, ki jo pogosto zamenjamo z nam bolj poznano kumino

Kumin je azijska začimba, ki jo zaradi podobnega imena včasih zamenjamo za kumino. Najdemo ga tudi pod imenom orientalska ali rimska kumina (Cuminum cyminum L.) in je za razliko od nam nekoliko bolj domače kumine (Carum carvi) bolj znan na vzhodu. Nenadomestljiv pa je tudi v latinskoameriški, bližnjevzhodni, severnoafriški in indijski kuhinji. Semena, ki zrastejo na rastlini, pa niso uporabna samo v kuhinji, ampak imajo tudi visoko zdravilno vrednost.

Skrivnostni sadež, ki po okusu spominja na grozdje in kivi

Josta je razmeroma nov hibrid jagodičastega sadja, ki po okusu spominja na nekakšno mešanico grozdja, borovnic in kivija. Dobro se obnese v toplejših podnebjih, sicer pa je razmeroma nezahteven za vzgojo. Preberite vse, kar morate vedeti o tem zanimivem sadežu!

Če želite vzgojiti bolj pekoč čili, ga posadite na čim bolj sončno mesto

Če imate radi pekočo hrano, potem vas bi morda zanimalo, kako si ga pridelate sami? Lahko ga posadite na vrtu, a brez težav uspeva tudi v posodi na balkonu ali zunaj na okenski polici, včasih mu takšno okolje celo bolj ustreza.

To so najbolj tipične azijske začimbe

Bistvo azijske kuhinje je v iskanju ravnovesja. Ravnovesja med slanim in sladkim, med toplim in hladnim, med slanim in kislim. Kljub temu, da azijska kulinarika zajema širok spekter kuhinj, vse od vietnamske pa do japonske, tajske, kitajske in tako naprej, pa je vsem skupen bistveni element. Veste v čem se skriva popolnost azijskih jedi? Zagotovo v drznih okusih in intenzivnih aromah, ki jih dobimo, če v jed dodamo nekaj ščepcev začimb. Nekatere izmed tipičnih azijskih začimb so poznane tudi drugje po svetu in jih uporabljamo tudi pri nas, medtem ko so nekatere precej specifične in boste morda zanje slišali prvič.

Zakaj krompirja, ki kali, ni priporočljivo jesti?

Krompir za razliko od večine drugih vrtnin dobro prenaša skladiščenje, tudi za daljše obdobje. Ustrezna temperatura in vlaga v prostoru zagotavljata, da ostane uporaben še vsaj pol leta, seveda pod pogojem, da smo shranili samo zdrave in nepoškodovane gomolje. Še največ preglavic nam v tem času povzroča neželeno kaljenje, ki se mu je na srečo mogoče izogniti ali pojav vsaj zamakniti za kakšen mesec.

Odlični triki za neizkušene vrtnarje

Vsak vrtnarski začetnik se kdaj vpraša, zakaj mu nekatere rastline nikakor nočejo uspevati. Četudi se vam je katera od rož ali zelenjavnih sadik posušila, še ne pomeni, da nimate dovolj "zelenih prstov" in da morate odnehati. Manjka vam le nekaj izkušenj in trikov, ki jih imajo dolgoletni vrtnarji na pretek. Nekaj izmed njihovih nenavadnih, a učinkovitih nasvetov vam ponujamo v nadaljevanju.

Preverite, kako lahko koristno uporabite odpadlo listje

Ste tudi vi eni tistih, ki v jesenskih dneh pograbite odpadlo listje ter ga nato zažigate ali odpeljete na odpad? Nikar ne počnite tega, saj ga lahko zelo koristno uporabite.

Preverite, kako pravilno shranjevati krompir

Krompir je eno najbolj priljubljenih živil pri nas in tudi tisti, ki ga doma ne pridelujejo, ga v tem času po navadi kupijo večjo količino, da bo vso zimo na zalogi. A vendarle ni dovolj, da ga samo postavimo v klet. Da bi čim bolje ohranili zunanjo in notranjo kakovost krompirja, moramo poznati osnove pravilnega skladiščenja.

Je najbolj uporabljeno in izjemno zdravilno zelišče

Peteršilj se je že od 10. stoletja pojavljal na samostanskih vrtovih in tudi naše babice so imele vedno kakšno gredico v bližini kuhinje. Spada med kobulnice in je dvoletnica – za vse, ki želite pridelati semena. Sicer pa velja za eno najbolj znanih in najpogosteje uporabljenih začimb pri nas. Jedi obogati in skoraj nikoli ne pokvari okusa. Imejte ga vedno pri roki ...

Preverite, kako bodo vaše mikro rastlinice uspevale tudi na okenski polici

V hladnejši polovici leta smo prikrajšani za obilje sveže zelenjave, s katero krepimo naše zdravje. Ena od rešitev za zmanjšanje tega primanjkljaja je s hranili izjemno bogata mikro zelenjava, ki jo lahko gojimo tudi doma.

Kdaj začeti s sajenjem?

Čeprav je na koledarju še zima, smo z mislimi že v pomladi (tudi zaradi toplejšega vremena) in razmišljamo, kaj bomo sejali in sadili na vrtu. Vrtičkarji, ki imajo vrtove že več let, natančno vedo, kdaj začeti z delom, če ste svež lastnik ali najemnik vrta, pa zna biti začetek poln vprašanj in zmede.

Najboljši način, da bodo semena čilija in paprike vzklila

Ste ljubitelj čilijev in ste si na varno spravili seme, ker želite sami vzgojiti rastlino? Ker semena čilija in paprike kalijo dlje časa, je zdaj že pravi čas, da začnete s pripravo semen na kaljenje.

Hrana, ki blagodejno vpliva na imunski sistem

Na določene stvari trenutno ne moremo vplivati. Na druge lahko! Lahko se odločimo, da bomo krepili svoj imunski sistem z izbiro zdravih živil. Prehransko strokovnjakinjo smo vprašali, kaj naj ne manjka v naši kuhinji.

Čas je za domače sadike

Razlogov, zakaj je dobro vzgojiti domače sadike, je več, verjetno najbolj pomembna pa sta, da bodo rastline bolj odporne in zdrave, vi pa se boste prej razveselili pridelka. Če torej presaditev na vrt načrtujete v prvi polovici marca, je zdaj pravi čas za prvo setev.

Koristni nasveti za vzgojo rdeče pese

Rdeča pesa je ena izmed tistih vitamisko mineralnih bomb, ki nikoli ne manjka na vrtičku Metke in Tine. V 13. oddaji 4. sezone Vrtičkanje sta nam med drugim postregli s številnimi koristnimi nasveti za vzgojo in uporabo pese.

Je prava zakladnica zdravja

Boreč je na vsakem vrtu več kot dobrodošel. Njegovi cvetovi so namreč prava paša za oči, sicer pa je dober sosed številnim drugim rastlinam, rade ga imajo čebele, je pa tudi izjemno zdravilen in uporaben v kuhinji.

Dragocene stare sorte se vračajo

Ptujska rdeča čebula, belokranjka, ljubljanska ledenka, posavka in ljubljansko rumeno korenje, žličar, češnjevec, maslenec, maslena koleraba ... Naše stare sorte zelenjave spet osvajajo slovenske vrtove.

Pol kozarčka vsebuje več vitamina C kot 6 kozarcev pomarančnega soka

Če želite svoj jedilnik popestriti z nečim okusnim in zares zdravim, so idealna izbira kalčki. Veljajo namreč za pravo vitaminsko bombo, hkrati pa so zelo enostavni za vzgojo. Več o nakaljevanju si lahko ogledate tudi v četrti oddaji tretje sezone Vrtičkanje.

Vzgojite kalčke kar v kuhinji

Ko bo pozimi naš vrt počival in nam bo začelo primanjkovati z vitamini bogate zelenjave, lahko na kuhinjskem pultu ali okenski polici vzgojimo z vitamini in minerali bogat nadomestek, ki je vsestransko uporaben in izjemno zdrav. Preberite, o kateri zakladnici zdravja govorimo!

Odlični triki za neizkušene vrtnarje

Vsak vrtnarski začetnik se kdaj vpraša, zakaj mu nekatere rastline nikakor nočejo uspevati. Četudi se vam je katera od rož ali zelenjavnih sadik posušila, še ne pomeni, da nimate dovolj "zelenih prstov" in da morate odnehati. Manjka vam le nekaj izkušenj in trikov, ki jih imajo dolgoletni vrtnarji na pretek. Nekaj izmed njihovih nenavadnih, a učinkovitih nasvetov vam ponujamo v nadaljevanju.

Zakaj izbrati eko semena in sadike?

Če želimo biti zdravi, se moramo zdravo prehranjevati. Strokovnjakinjo Fanči Perdih iz podjetja za ekološko semensko pridelavo Amarant smo povprašali, zakaj izbrati eko sadike in semena, kako jih prepoznati in kako vplivajo na kakovost naše prehrane.

"Sem, kar jem!"

Umetniški projekt "It's Growing!" („Raste!") je projekt newyorške večmedijske umetnice Mathilde Roussel-Giraudy, ki je človeška telesa ozelenela za namene ozaveščanja o povezanosti med človekom in naravo.

Klitje in bolezni krompirja

Ker pri skladiščenju krompirja nekatere sorte hitro kalijo, ali pokažejo nekatere znake bolezni, nam strokovnjak Kluba Gaia, prijaznega kluba ljubiteljev vrtnarjenja, Davor Špehar, svetuje, kako in kdaj krompir skladiščiti, da bomo v pridelku čim dlje uživali.

Skrivnosti kresne noči

Danes je poletni solsticij, dan, ko je svetli del dneva najdaljši in noč najkrajša. O tej skrivnostni, „kresni“ noči med ljudstvom kroži vrsta legend in vraž. Sonce naj bi ob tem dnevu imelo največjo moč nad temo (čeprav tega morda danes ni čutiti), velik vpliv pa ima tudi na rastline na vrtu.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 836